נעים להכיר – פקודת הנישואין והגירושין (רישום)

אז בלב כל העוולות שהתרחשו כאן בימים האחרונים (מדינה ליהודים בלבד, פונדקאות לסטרייטים בלבד…) קשה לבחור את המוזרה או המגוחכת ביותר, אבל ג'נטלמן – ווי האב א ווינר. באישון לילה דפקה המשטרה על דלתו של הרב הקונסרבטיבי דוב חיון מחיפה ועצרה אותו על כך שהוא מנהל כאן חופות לא חוקיות. מדוע ולמה? אז נעים להכיר – פקודת הנישואין והגירושין (רישום).

מדובר באחד החיקוקים הפחות מוכרים, ובכל אופן, החיקוק הזה, שמצא לנכון הנציב העליון לחוקק ב-23 בספטמבר 1929 מסדיר את הנושא של 'רישום נישואין'. בניגוד למדינות אחרות, שאינן מוגבלות בשיטת המילט הידועה לשימצה, הרישום אינו תנאי לתוקף הנישואין. זאת אומרת בנאדם יכול להתחתן כמה שירצה בלי לרשום את זה באף מקום ועדיין להישאר נשוי, והתוקף של הנישואין אינו מותנה ברישום מראש או בדיעבד. אז הפקודה הזו ישבה לה 84 שנים עד שנת 2013 ולא עשתה כלום בערך.

ב-2013 הפקודה עברה שינוי משמעותי. עד 2013 היית יכול להירשם לנישואים (אם אתה יהודי כמובן) רק אצל הרב של מקום המגורים שלך או של המקום בו נערך הטקס. זה אפילו לא היה כתוב בפקודה, אבל מצאו לנכון לשנות את הפקודה כך שיהיה ברור שאתה יכול להירשם לנישואים בכל מקום שאתה רוצה. כך שאם יש רב שהוא ככה יותר צעיר ויותר בסבבה, ואתה רוצה דווקא אותו, או להיפך אתה רוצה את זה עם הזקן הגדול שממלמל כל הטקס מתחת לשפם אבל אתה נורא מחזיק ממנו כסמכות רוחנית, אז אפשר. אבל זה רק ההתחלה של השינוי.

הפקודה קבעה ש – "כל שאינו דואג לרישום הנש ואין או הגרושין שלו יאשם בעברה ויהא צפוי לעונשין שנקבעו בתוספת לסעיף 99 של החוק הפלילי העותומני." אז ככה, שמאז כבר החוק העות'מאני הפך לפקודת החוק הפלילי, וזו הפכה לחוק העונשין, ואף אחד לא יודע בדיוק מה זה סעיף 99 (למרות שלדעתי היה מדובר על קנס מינימלי משהו כמו דו"ח חנייה). אז שינו את החוק ותיקנו ל'כל שאינו דואג לרישום הנישואין או הגירושין שלו, או לרישום הנישואין או הגירושין שהוא סידר לאחר, דינו – מאסר שנתיים.' שימו לב. גם מאסר שנתיים, וגם מה שקורה שנותנים אחריות על 'עורך הנישואים' ולא רק על הזוג הנישא. וזה כבר משמעותי.

אז זה טוב או רע? מצד אחד זה רע כי רבנות וכל זה ומי יגיד לי לא לחתן אם אני רוצה וזה מדינה חופשית. נשים את כל הדמגוגיה בצד. אין שום סיבה שזוג שרוצה להתחתן בנישואים אורתודוכסיים יתחתן אצל רב פיראטי ולא ברבנות הראשית. נישואים זה עניינה של המדינה. זה מוסד שמעניק זכויות וחובות, ואין אף מדינה בעולם שמתייחסת אל הנישואים כעניין פרטי בין שני בני הזוג שניתן להסדרה פרטית. אתן דוגמה – בעניין שהובא בשנת 2009 בפני בית-הדין הרבני בפתח תקווה שעסק בגירושיו של זוג שנישא ב'נישואים פרטיים' מסוג זה, נמצא כי הבעל הוא 'מתחתן סדרתי' וכי מאחוריו שש מערכות נישואים כדת משה וישראל, שהסתיימו כולן בגירושין, מבלי שיד הרבנות הייתה בעריכת אף אחד מטקסי הנישואים, ובאחד המקרים אף לא בסידור הגט. מי שלא מאמין יכול לבדוק ב- בד"ר (פ"ת) 7941-63-1 פלונית נ' פלוני (פורסם בפדאור 89 (7) 824, 25.3.2009). אז התיקון לחוק הוא לא בשביל לעצור את הרב חיון, אלא בשביל לשמש כלי במאבק בין בית הדין הרבני של הרבנות הראשית לבתי דין פיראטיים פראיים. במאבק הזה אני חושב שרובנו נסכים שה'טובים' זה בית הדין הרבני של המדינה. קורה להם פעם בכמה זמן. גם שעון מקולקל צודק פעמיים ביום. זה מאבק משמעותי מאוד שבדרך כלל עובר מתחת לרדאר של האוכלוסייה הכללית וזה רק חלק ממנו. אז עקרונית אני בעד שמי שמתחתן ישמור על החוק, ואם מישהו הולך לרב אורתודוכסי מחוץ למערכת הרבנית ומתחתן שם, זו בעייה שצריך לתת עליה את הדעת. שנתיים מאסר נראה קצת מוגזם, אבל חוק זה חוק ואם מישהו לא אוהב את החוק הזה שיקים מפלגה וישנה אותו. אין זכות אזרח בסיסית להתחתן אצל איזה רב שרוצים. ואם יש היא כל כך ירודה במדרג לעומת כל הזכויות האחרות ששיטת המילט משתינה עליהן בקשת שבאמת אין מה לבזבז על זה דיו וירטואלית.

אז מה עם הרב חיון? כאן יש עניין אחר. מי שנעצר הוא רב קונסרבטיבי. זה כבר מוזר בהמון המון המון רמות. אני יכול לנחש בדיוק מה היה קורה אם הזוגות שמתחתנים עם חיון היו מגיעים למשרד הפנים ומבקשים הכרה בנישואים שלו ורישום על סמך הטקס הקונסרבטיבי, הפקיד היה מסרב. ואז הזוג היה עותר לבג"צ, ואז בג"צ היה אומר שהוא רוצה חוות דעת של הרבנות הראשית, וזו הייתה אומרת שהנישואים האלה הם בכלל לא נישואים כי הם פסולים מבחינה הלכתית, ואסור לרשום אותם. זה ניחוש די טוב כי הדברים האלו קרו כבר לפני שלושים ושש שנה, ובג"צ פסק (בגץ 47/82‏ ‎קרן התנועה ליהדות מתקדמת בישראל‎ ‎נ' שר הדתות, פ"ד מג(2) 661) שאי אפשר לרשום במשרד הפנים נישואים קונסרבטיביים כי הרבנות אמרה שהם פסולים מבחינה הלכתית.

אז כאן דווקא התקווה הגדולה. הגאון שהלך והתלונן על הרב חיון, אם זו הייתה באמת הרבנות בחיפה אומרת שהוא עורך נישואים שאפשר לרשום אותם ולא רושם אותם. אופסי. מישהו כאן הכיר בנישואים קונסרבטיביים! זו בשורה גדולה מאוד. אם אני הרב חיון הייתי מתעקש להישפט ולשבת את כל השנתיים ואפילו לא לבקש שליש על התנהגות טובה, ואחרי כן לצאת ולערוך טקסים קונסרבטיביים ולרשום אותם כמו משוגע ונראה מי יגיד 'לא'. תחליטו – או שמה שהרפורמים והקונסרבטיביים עושים זה לא נישואים שאפשר לרשום, או שכן. אי אפשר גם להגיד שהטקסים שלנו לא תופסים הלכתית ולכן אינם מהווים נישואים במדינה, וגם להעניש אותנו כי אנחנו לא רושמים אותם, אחרי שבג"צ אמר שאנחנו לא יכולים לרשום אותם.

מסובך? מקווה שכולם עקבו עד הסוף. נישואים במדינת המילט שלנו זה בכלל דבר מסובך. וזה לא צריך להיות. כולם צריכים להתחתן עם כולם באיזה טקס שהם רוצים שעורך אותו מי שהם רוצים. טרנסג'נדר עם לסבית בנישואים של כת השטן במסגד רפורמי כשעורך את זה קאדי מד'הב בהאי. אם מתחילים לשחק עם העקרון הזה ולהגיד 'לזה אסור' ו'לזה מותר' השיטה מתחילה נורא להסתבך ובסוף קורסת לתוך עצמה, כמו שקרה היום. מקווה שהאבסורד הזה שנחשף יביא להבנה לגבי השינוי הנדרש. או שלא. השיטה היא עוד מאת בת מאה שנה. נראה אתכם משנים משהו.

 

5 מחשבות על “נעים להכיר – פקודת הנישואין והגירושין (רישום)

  1. תודה. באמת לא היה לי ברור מה קורה כאן. הרב דובי חיון העביר שיעור לט' באב בבית הנשיא היום, ונדמה לי שמישהו כאן רצה להכניס בקטנה גם לרובי, כי איך הוא מעז לתת במה ל'רב' קונסרבטיבי. אבל באו לקלל ויצאו מברכים, כי כשמתעסקים בתקשורת זה כמו לתת מכה באחוריים של סוס: אתה יודע שהוא ישתולל, רק לא לאיזה כיוון ירוץ.

    אהבתי

    • זה באמת מסביר המון. תודה שפקחת את עיני. לפני שלושה שבועות פלוס מינוס קראנו על בלעם שבא לקלל ויצא מברך. מקווה שגם כאן מעז יצא מתוק.

      אהבתי

  2. הלכתי כאן לאיבוד בכמה עניינים, ואני לא אפילו לא בטוחה שאני יכולה לנסות לברר אותם בצורה אינטליגנטית – אבל העיקר זה באמת השאלה ששאלת: איך אפשר להרשיע את מי שלא רושם את נישואיו כאשר המדינה לא מוכנה לרשום אותם. הם בטח לא שמו לב לזה עד עכשיו. חלם.
    אגב, כשהקטנה אצלנו סיפרה לנו על ההברקה של שנתיים מאסר, חשבתי שהיא לא הבינה משהו. עכשיו מסתבר לי שהבינה גם הבינה.

    אהבתי

    • באמת צריך להיות קצת דוקטור למילט בשביל להבין מה קורה פה וזה עוד סימן שהשיטה מעוותת. כל אדם צריך להבין את הזכויות הבסיסיות שלו.

      אהבתי

  3. פינגבק: 1]שח-מט ב2 מסעים "ידיעות" 31/8 ו2] על המאבקים בעניין הגז טבעי. 3]"פנס בודד"? "בוסתן ספרדי". אך תחילה. | tiller bee

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s